Categorie: interview
Onderwerp: Erik Jan Kwakkel over DTILE
Datum: 5 december 2011
Erik Jan Kwakkel werd in 1965 geboren in Delfzijl. Hij groeide op in Aalten en bezocht in de jaren tachtig de opleiding 3D Design (nu Product Design) van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (nu Artez). Zijn werkplaats is gevestigd in de L.J Costerstraat Arnhem. Meer informatie www.dtile.nl
Wat maak je?
Ik maak tegels, onder de merknaam DTILE, voornamelijk voor badkamers en keukens. Het is een oud product. Ik en mijn compagnon Peter van der Jagt hebben daar iets nieuws van gemaakt. Nieuw aan onze tegels is de wijze waarop ze gemaakt zijn, hun technische kwaliteit, en het beeld dat ze opleveren door hun bijzondere vorm en kwaliteit. Door een nieuwe en uitgekiende maat zijn onze tegels zonder eindeloos rekenen te gebruiken. Bovendien kun je met onze tegels driedimensionaal werken. Wat wij maken, doet niemand ons na.
Met wie werk je samen?
Peter van der Jagt en ik zijn de oprichters van het bedrijf. We hebben één werknemer in volledige dienst. Verder werken we met parttimers.
Hoe zijn de rollen verdeeld?
Ik zorg voor de productie en de technische ontwikkeling. Peter van der Jagt woont in Amsterdam en zorgt voor het contact met de klanten. Dat houdt in praten en tekeningen maken.
Heb je last van de crisis?
Nee. Vooralsnog is er een stijgende lijn. Er wordt nog altijd veel over onze tegels geschreven. Particulieren en architecten willen ons product hebben. We hebben klanten in Amerika, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en Nederland.
Heeft het economisch zin om in Europa kleinschalig te produceren zoals jullie dat nu doen?
Als je de arbeidskosten laag houdt door het gebruik van techniek, dan is het te doen. Het probleem met productie in landen als China is nog altijd de kwaliteit. In China is een technische tekening geen onwrikbare basis voor het maken van een product, maar een aanleiding voor meer of minder slordige interpretaties. Je kunt de kwaliteit in China laten bewaken door er westerling op te zetten, maar voor een klein bedrijf als het onze is dat te duur en te tijdrovend. Dus doen we het liever hier in Arnhem.
Wat vind je van Arnhem als Werkplek?
Er is in Arnhem in vergelijking met andere steden veel aanbod van werkruimte. De prijzen vind ik nog altijd te hoog. Er staat in deze stad nogal wat leeg. Toc blijft de vastgoedsector vasthouden aan onrealistische huurprijzen. We hebben hier in dit pand 50 vierkante meter productieruimte. Dat is te klein.We hebben een tijd in Arnhem naar een grotere ruimte gezocht, maar uiteindelijk hebben we in Velp iets betaalbaars gevonden. In het voorjaar van 2012 verhuizen we.
Wat ga je de komende week doen?
Bakken, bakken en bakken. Ik ga ook pallets vullen met bestellingen en nadenken over nieuwe gietmallen. Het kan altijd efficiënter.